Dr hab. inż. Joanna Kowalkowska
Adiunkt w Katedrze Żywienia Człowieka na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
Zajmuje się badaniem sposobu żywienia i stanu odżywienia różnych grup ludności oraz ich uwarunkowań pozażywieniowych – demograficznych, socjoekonomicznych i behawioralnych. Ważnym obszarem jej działalności naukowo-badawczej jest doskonalenie metod oceny żywienia, w tym opracowywanie i walidacja kwestionariuszy częstotliwości spożycia żywności (ang. Food Frequency Questionnaires, FFQs), dostosowanych do specyfiki polskiej diety i przeznaczonych dla różnych grup ludności – dzieci, młodzieży i dorosłych. W ocenie żywienia stosuje holistyczne podejście, które polega na wyłanianiu wzorów żywienia charakterystycznych dla różnych grup populacyjnych. Interesuje ją także związek między stylami jedzenia a jakością diety dorosłych, szczególnie w kontekście negatywnych i pozytywnych doświadczeń z dzieciństwa.
Jest współautorką około 100 publikacji i komunikatów naukowych, w tym kilkudziesięciu publikacji wydanych w recenzowanych czasopismach o zasięgu międzynarodowym. Uczestniczyła w realizacji wieloośrodkowych projektów badawczych i edukacyjnych oraz odbyła dwa staże naukowe na Uniwersytecie w Porto w Portugalii. Należy do Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych oraz Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
Ocena zachowań żywieniowych w kontekście doświadczeń traumatycznych
W naszych badaniach zajmujemy się również oceną sposobu żywienia w kontekście doświadczeń traumatycznych. Dr hab. Joanna Kowalkowska koncentruje się na badaniu związku między negatywnymi doświadczeniami z dzieciństwa a zachowaniami żywieniowymi w dorosłości.
Nasze badania pokazują, że negatywnych doświadczenia z dzieciństwa (ACEs) mogą prowadzić do gorszej jakości diety i problemów zdrowotnych. Analizujemy także, jak trudności w regulacji emocji po przeżyciach traumatycznych mogą wpływać na jedzenie emocjonalne i występowanie otyłości.